Australia,  Rockhampton

Welcome to farm!

Welcome to 4 mile farm! Farmi on iso hevosfarmi Rockhamptonin kupeessa. Hevosia on yli 30, poneja 4, ja muita eläimiä myös paljon. Arkisin täällä pidetään ratsastustunteja. Olemme olleet täällä nyt viikon farminhoitajina. Isäntäväki lähti reissuun aikaisin tiistaiaamuna, ja me muutimme taloon. Alussa tehtävälista tuntui todella pitkältä, ja kaikkeen meni paljon aikaa, kun asiat eivät olleet tuttuja. Nyt viikon jälkeen ne sujuvat jo rutiinilla.

Farmilla on paljon ihania hevosia, ja molemmat lapset viihtyvät vaikka kuinka kauan niitä syöttämässä.

Aamuisin ja iltapäivisin kierros alkaa vanhan ponin, Laddyn, luota. Mukaan haetaan ulkoaitauksesta Joe Joe – koira, joka kulkee vapaana mukana farmitöissä. Joe Joe hyppää myös aina mukaan buggyn kyytiin, kun liikkeelle lähdetään. Laddyn pelletit täytyy liottaa ja turvottaa, koska 40-vuotta vanhalla ponilla ei ole enää juuri hampaita. Samalla turvotetaan possujen ruoka. Ruokaan lisätään heinät ja jyvät, ja viedään Laddylle. Vaihdetaan vedet, ja kastellaan nurmea, että ponille riittää syötävää.

Milo on innokkain tekemään ruokaa ponille ja possulle, aina ensimmäisenä laittamassa ruokia kippoon.
Ihana, ihana Laddy-poni. Niin kiltti ja kärsivällinen, parasta poniterapiaa.

Seuraavaksi kierretään hevosaitaukset katsomassa, että hevosilla on kaikki hyvin, ja vettä on. Hevosia käy farmin työläinen katsomassa muutaman kerran viikossa, joten niille ei tarvitse tehdä muuta. Poneille ja vuohille tehdään heinäsäkit.

Poneille ja vuohille viedään aamuin illoin lisää heinää.

Kasvimaalla asuu yksijalkainen lemmikkikukko. Aamuisin hänet autetaan ulos kopistaan, ja iltaisin autetaan takaisin koppiin. Hop-kukko tykkää silittelystä, ja sen kanssa vietetään myös aikaa.

Yksijalkainen Hop-kukko on kiltti lemmikkikukko, joka tykkää silittelystä.

Kierros jatkuu possujen aitaukseen. Ne tungeksivat portilla heti, kun kuulevat ääniä, odottamassa ruokaa. Possujen vieressä on lintuaitaus, missä asuvat kanat, kukot, ankat ja hanhet. Ne odottavat myös kärsimättöminä ruokaansa. Linnuista yleensä vähintäänkin muutama kana ja ankka on yön aikana lentänyt pois aitauksesta, joten ne tarvitsee patistaa takaisin sisään.

Kaksi pientä (tai aika suurta) possua pitivät huolen, etteivät he vain jää ilman ruokaa. Aitaukseen sai tunkea itsensä sisälle ruokaa viedessä.
Myös lintuhäkki asukkaat olivat aina ovella valmiina odottamassa ruokaa. Useimmiten yön aikana karanneet linnut odottivat myös oven vieressä pääsyä sisälle ruuan ääreen.

Viimeiseksi viedään Larry-lisko ulos ulkohäkkiin nauttimaan auringosta päivän, ja haetaan illalla sisälle. Farmilla on myös 3 kissaa, jotka kulkevat vapaasti. Öisin ne tulevat nukkumaan sängyn jalkopäähän. Ne maukuvat aamuisin ensimmäisenä ruokaa ja maitoa.

Parta-agama Larry ulkohäkissään nauttimassa auringonpaisteesta.

Farmieläinten lisäksi täällä vierailee paljon paikallisia eläimiä! Kakadu ovat jokapäiväinen näky pihamaan puissa. Ja lähes joka ilta ennen auringonlaskua takapihan niityllä on kenguruita! Huomasimme ne yhtenä iltana, ja nyt kun niitä osaa etsiä, siellä ne ovat melkein joka ilta. Tuijottavat meitä, ja aikansa katseltuaan hyppivät pois.

Kengurut käyvät moikkaamassa meitä melkein joka ilta.
Kakaduita lentää paljon pihalla. Kaunis lintu, mutta todella ruma ääni!

Eläinten hoidon lisäksi töihin kuuluu kasvimaiden, pihakukkien ja vasta istutettujen puiden kastelu joka toinen päivä. Talosta pidetään tietysti myös huolta. Vaikka töitä tuntui aluksi olevan paljon, nyt ne sujuvat jo tosi nopeasti – paitsi kun jäädään harjaamaan poneja, silittämään kukkoa tai ruokkimaan ankkoja kädestä.

Ankkojen ruokkiminen kädestä oli hauskaa. Niiden nokkiminen ei sattunut, kutitti vain.

Pienimmän jälkeen on myös loppuperhe sairastunut, joten tämä viikko on mennyt farmitöiden lisäksi levätessä ja rentoutuessa. Leluja talosta löytyy vaikka kuinka paljon, molempien suosikkeja – isommalle Scleicheja, pienemmälle pikkuautoja. Ja radiopuhelimet, parhaat kaikista! Talossa on myös paljon erilaisia askartelutarvikkeita, joita kaikkia on lupa käyttää.

Farmityöt hoidetaan buggylla ajaen. Molemmat lapset ovat saaneet ajaa vuorotellen, Milo toki isän sylissä. Ajaa täytyy varovasti, kun Joe Joe hyppää mielellään kyytiin, ja välillä kesken vauhdin pois.

Farmielämä on leppoisaa, ja oikeasti aika ihanaa vaihtelua normaaliin kaupunkielämään arjen kiireissä. Aamuisin heräämme 7 aikaan, hoidamme farmi työt, joihin menee noin tunti. Sen jälkeen on aikaa juoda aamukahvi rauhassa ja leikkiä koiran kanssa. Aamupäivällä tai pienimmän päiväunien aikaan on isomman koulutehtävien aika. Iltaisin farmityöt täytyy olla hoidettuna ennen pimeän tuloa, eli ennen kuutta. Meillä on myös täysien ruokakaappien käyttöoikeus, ja ruokarahaakin oli jätetty. Joten mikäs täällä ollessa, mielellään farmia hoitaa. 😊

Loading

10 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Heh, kun luin, että kakaduja näkyy säännöllisesti, niin tuli itselleni heti mieleen tuo, joka kuvatekstissäkin luki. Ovat toden totta kauniita lintuja, mutta ääni on aivan karmea. Kengurut ovat kaikin puolin mahtavia, niitä olisi toivonut itsekin näkevän vielä enemmän!

  • admin

   On kyllä upea kokemus, aivan erilaista normaaliin elämään verrattuna. Kieltämättä vähän jännitti ekoina päivinä, mutta hyvin ne ruoka-aikaan ovat portin takana odottamassa. Eivätkä muutenkaan lähde kauas, kanat lentävät vain ihan pieniä matkoja. Ankat toki voisivat kauemmaskin lentää, mutta eivät onneksi halua.

 • Mari/ Maailma kotina

  Onpa kivan kuuloista. En haluaisi farmia pyörittää omistajana, mutta lomittaminen tällaisen jakson ajan olisi kivaa

 • Hannele/ Hipaisuja Maapallolla

  Ihana juttu! Itselleni hevoset, tallielämä saati farmielämä ovat täysin vieraita, mutta onhan tuo nyt elämää!!! Hyvänmielen juttu ja varmasti koko elämäksi mieleenpainuva ajanjakso ja lapsille henkiseen reppuun pääomaa:)

  • admin

   Ihan varmasti jää kaikille loppuelämäksi mieleen ihanana ajanjaksona, ja kokemus luonnon keskellä farmielämästä ei varmasti ole turhaa, opettaa paljon.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *