Australia,  Cairns

Suuri Valliriutta – vuosikymmenien haave

Teini-ikäisenä tein päiväkirjaan listaa asioista, joita haluaisin elämässäni kokea ja tehdä. Yksi asioista oli sukellus Suurella valliriutalla. Tämä haave on pysynyt, ja niinpä oli ihan itsestäänselvää, että Australian reissulla tulemme tavalla tai toisella menemään Suurella valliriutalle. Varsinainen sukellusretki oli poissuljettu lasten vuoksi, mutta snorklausretki oli aivan ehdoton toteuttaa.

Isä ja tytär lähdössä snorklaamaan.

Cairnsista lähtee kymmeniä erilaisia retkiä Suurella valliriutalle. On päiväsukelluksia, monen päivän retkiä, reissuja sisemmän riutan Green Islandille, lasipohjaveneitä ja erilaisia snorklausretkiä. Aikuisten reissulla olisimme varmasti valinneet monen kohteen snorklausreissun, mutta halusimme lastenkin saavan kokea riutan. Ulkoriutalla onkin muutama ponttoonialus, joka on sopiva myös lapsille. Yksi näistä on Reef magic, jolle ostimme päiväreissun.

Katamaraani lähti klo 9, ja matka ulkoriutan ponttoonialukselle kesti 1,5h. Matkalla näimme delfiinejä meressä. Varsinainen alus oli iso, siinä oli paljon kansitilaa sekä alakannella varjossa, että yläkannella auringonottajille paikkoja. Laiva oli pysäköity aivan riutan viereen, ja siitä meni leveät portaat mereen. Lapsille oli myös pieni merivesiallas, mutta pienimmälle vesi oli liian kylmää. Päivä oli lähes tuuleton, täydellinen merelle.

Laivassa oli vedenalainen katselupaikka, josta Milokin pääsi näkemään riutan elämää. Kaloja ui paljon ikkunoiden edessä. Satuimme myös olemaan juuri paikalla, kun jättimäinen Maori Wrasse ui ikkunoiden edessä, ja esitteli itseään meille pitkän aikaa!

Lapset ihastelemassa kaloja vedenalaiselta katselupaikalta.
Valtava Maori Wrasse ikkunan takana.

Snorklausmaisemat olivat mahtavat! Isompi jaksoi snorklata tuntikausia, vuorotellen kummankin vanhemman kanssa, ja ihailla kalojen leikkiä uudestaan ja uudestaan. Näimme kymmeniä erilaisia kaloja! Meillä oli myös vedenalainen kamera vuokrattuna, niin saimme ikuistettua kokemuksia veden alla.

Maittavan buffetlounaan jälkeen lähdimme ajelulle puolisukellusveneellä. Vene kiersi puolen tunnin lenkin kauempana laivasta, ja kertoi samalla näkemistämme kaloista ja koralleista. Oli hienoa, kun pienempikin pääsi näkemään kunnolla merenalaista elämää. Myös lasipohjavenereissuun olisi ollut mahdollisuus, mutta meille riitti puolisukellusvene. Molemmat kuuluivat retken hintaan.

Aikaa ponttoonialukselle oli olla 5 tuntia, ja se meni todella nopeasti. Vielä juuri ennen lähtöä näimme kauempana merellä sukeltelevan ryhävalaan! Päivä oli huikea, ja jää varmasti mieleen unohtumattoman kokemuksena. Vaikka retki oli kallis, se kannatti ehdottomasti tehdä!

Loading

4 kommenttia

 • Eila / Metkaamatkustelua

  Rupesin vasta muutama päivä sitten tutustumaan blogiisi ja huomasin, että perheenne matkakertomuksesta löytyy paljon mielenkiintoisia matkustus- ja tutustumisvinkkejä näin seniorillekin. Australian suuret valliriutat olivat minullekin haavekohde vuosikymmeniä, mutta olin jo melkein luopunut ajatuksesta matkustaa sinne. Nyt alkaa haave taas nostaa päätään.

  Balille matkustaminen jonkin matkanjärjestäjän ryhmän mukana on ollut mielessä viime vuosina, mutta blogjuttujesi innoittamana tuntuu, että sinne voisi hyvin matkustaa omatoimisestikin.

  • admin

   Älä missään nimessä luovu, tällaiset reissut ovat tosiaan mahdollisia minkä ikäiselle vaan! On kyllä mieletön paikka, toivottavasti haaveesi joskus toteutuisi. Samoin Bali, todella hieno paikka! Matkanjärjestäjillä on varmasti hyviä kokonaisuuksia, mutta itse voi räätälöidä mieleisensä kokonaisuuden. Kaikki sujui helposti sekä etukäteen että paikan päällä, ja oma taksi päiväksi nähtävyyksien katseluun oli edullinen. Niin paljon hienoja paikkoja jäi vielä näkemättäkin. Ja kiitos, kun tulit seuraamaan!

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Iso valliriutta on mahtava paikka, ja hieno tuo vedenalainen katselupaikka! Omilla reissuilla sellaista ei olekaan ollut. Harmillisesti korallit alkavat tuolla olemaan haalistuneita ja tuntuu, ettei Australiaa oikein muutenkaan kiinnosta riutan hyvinvointi. No, ehkä vielä olisi jotain tehtävissä ja korallit ehditään pelastamaan.

  • admin

   Tuo vedenalainen katselupaikka oli ihana, etenkin pienimmälle! On tosiaan harmi, että valliriutta, joten korallit muuallakin, ovat kärsineet niin paljon. Cairnsissa ainakin joku paikassa puhuttiin riutasta ja sen hyvinvoinnista. Esitteissä, valoshowssa, meriretkellä. Toivottavasti se tarkoittaa myös käytännön tekoja.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *