Australia,  Bundaberg

Roadtrip kohti Brisbanea – Bundaberg

Ihana aika farminhoitajina päättyi eilen. Palautimme pari päivää sitten aiemman laina-auton, ja haimme eilen perheen autoa avuksi käyttäen uuden, jolla suuntaamme kohti Brisbanea.

Aamun viimeinen farmikierros oli haikea. Onneksi ei ollut kiire. Vietimme kaikkien eläinten luona paljon aikaa, silitellen ja halaillen. Leikimme Joe Joen kanssa ja rapsutimme poneja. Farmiaika on ollut ihanaa, ja näitä kaikkia tulee ikävä! Erityisesti jäämme kaipaamaan ihanaa Joe Joeta, ja Laddy-ponia.

Laddy-ponia jää ikävä, parasta mahdollista poniterapiaa.
Lähtöhalit Joe Joelle. Ikävä jää kaikkia ihania eläimiä ja tätä farmiaika.

Lounaan jälkeen pakkasimme auton ja lähdimme ajamaan. Pienin nukahti heti, ja nukkui onneksi suurimman osan 3,5 tunnin matkasta Bundabergiin. Isompi jaksoi hyvin ohjelmia katselemalla, ja ajoimme perille pysähtymättä.

Kiitos vierailusta, roadtrip alkakoon!

On bushfire season, ja Australian kartta näyttää olevan täynnä tulipaloja. Ei täällä oikeasti ihan joka paikka pala, mutta pieniä paloja on jatkuvasti ympäri maata. Suurin osa onneksi saadaan pian sammumaan. Jokainen kevät on maastopalojen aikaa, kun maa on kuivaa, sateita ei tule, ja ilmat lämpenevät. Kesän koittaessa yleensä alkaa sadekausikin, joskin viime vuonna täällä ei satanut silloinkaan. Nyt kuukauden aikana sadetta ei saatu lainkaan, eikä sitä ole näköpiirissäkään.

Australian maastopalokartta tällä hetkellä. Punaisia palloja löytyy tiheään rannikolta.

Meidän farmi oli vain muutaman kilometrin päässä kaupungista, joten ei ole pahimmalla riskialueella. Kauempana maalla ja luonnonpuistoissa sen sijaan isoja paloja riehuu parhaillaankin. Olisimme halunneet käydä Blackdown tablelandsin luonnonpuistossa, mutta siellä on jo neljättä viikkoa jättimäinen maastopalo, 70km x 50km alueella. Alempana Queenslandissa on myös todella isoja paloja. Sateiden puutteesta johtuen Queenslandiin on ennustettu pahinta bushfire seasonia sitten 2019-2020 vuoden Black summerin, jolloin palot ylittivät uutiskynnykset kaikkialla maailmassa. Toivotaan, että nyt päästäisiin vähemmällä!

Äskettäin palaneita metsiä näkyi matkan varrella vähän väliä.

Tiesimme, että reitille osuisi maastopaloja, ja pian horisontissa näkyikin iso savupilvi. Palo oli aivan tien vieressä. Jännitimme, pääseekö tietä kuitenkin ajamaan. Pääsi, vaikka liekit eivät kaukana tiestä olleet. Palo oli onneksi matala ruohikkopalo, ja toivottavasti saadaan sammumaan pian. Bundabergin laidallakin on parhaillaan isohko palo, mutta onneksi aivan toisella laidalla kaupunkia kuin missä me olemme.

Suuri savupilvi näkyi jo kaukaa.
Ruohikko paloi noin kilometrin matkalta. Onneksi olao vaikutti rauhalliselta, eikä kovin nopeasti etenevältä. Paloautoja oli paikalla.

Perillä Bundabergissa meitä odotti mökki leirintäalueella. Oli jo ilta, joten haimme takeaway intialaista, ja jätimme sightseeing kierroksen seuraavaan päivään.

Bundaberg east cabin and tourist park oli hyvä paikka majoittua. Iso mökki, jossa sänkyjä olisi ollut peräti kahdeksalle. Alueella oli pieni leikkipaikka ja uima-allas, jossa kävimme aamu-uinnilla.

Tänään aamulla kävimme kiertelemässä keskustaa. Kaunis pikkukaupunki. Haimme kaupasta hot dog tarvikkeet ja menimme grillaamaan lounasta läheiseen puistoon. Lapset saivat leikkiä lounaan valmistuessa. Meillä oli hyvin yksinkertainen lounas, mutta paikallisilla oli isot grillaussalkut astioineen ja monenlaisine grillattavineen.

Bundabergin keskustaa. Tämä oli viehättävä pikkukaupunki, asukkaita täällä on n. 50 000.
Lake Ellen Playground oli kiva leikkipuisto, mistä löytyi molemmille jotain. Labyrintti oli molempien mielestä hauska.
Jokaisessa vähänkään isommassa leikkipuistossa, kansallispuistossa tai muulla ulkoilualueella on aina vapaassa käytössä olevat kaasugrillit. Testasimme niitä nyt ensimmäisen kerran Hot dog – lounaan merkeissä.
Bundabergissa on kuuluisa rommitehdas, jossa emme käyneet vierailulla, mutta sen valmistamaa kuuluisaa inkivääriolutta haimme lounasjuomiksi. Alkoholitonta tietysti, sillä alkoholillisia juomia ei edes ruokakaupoissa myydä.

Lounaan jälkeen ajoimme Bargaraan, pikkukaupunkiin Bundabergin lähellä. Pienin nukkui päiväunet isin kanssa, ja isomman kanssa kiertelimme rantabulevardia. Löysimme ihanan luonnon laguunin, jonka veden aurinko oli lämmittänyt. Uimme pitkään, ja ihmettelimme rapuja rannan kivillä.

Bargaran rantaa. Uimareita oli paljon. Kesäkuukausina nämäkin rannat valtaavat meduusat, joten uiminen ei ole suositeltavaa, mutta vielä meduusat eivät ole saapuneet.
Bargara luonnon uima-allas, The Basin. Vesi oli ihanan lämmintä.
Rannan kivillä kulki paljon rapuja.

Bundaberg on tunnettu kilpikonnista, sillä joka vuosi sadat merikilpikonnat tulevat pesimään Bundabergin rannikolle, Mon Repos nimiseen paikkaan. Kilpikonnat tulevat yleensä munimaan lokakuun puolivälissä, ja munat kuoriutuvat tammikuussa. Kävimme katsomassa, josko joku kilpikonna olisi ottanut varaslähdön, mutta yhtään kilpikonnaa ei näkynyt. Kilpikonnat näkee pesintäpuuhissa muutenkin parhaiten illalla. Pesintäaikaan ranta on suljettu pesinnän rauhoittamiseksi, rannalle pääsee vain opastetuilla kierroksilla. Nyt rannalle pääsi vapaasti kävelemään.

Mon Repos’n kilpikonnarannalla oli hienoja kävelypolkuja.

Kävelyn jälkeen oli taas aika hypätä autoon ja jatkaa matkaa. Roadtripin seuraavana kohteena on Maryborough, joka on lähellä Hervey Bayta. Joudumme ajamaan kiertotietä, sillä lyhyimmän tien varrella on iso maastopalo. Onneksi tämäkään ei kierrä paljon, ja matkaa on vain 120 kilometriä.

Loading

17 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *