Australia,  Bega

Rauskuja, kenguruita ja katkarapuja

Sydneystä otimme auton alle, ja lähdimme kohti eteläistä New South Walesia. Reissumme viimeinen kuukausi on alkamassa, edessä viimeinen pidempi etappi. Ensin pysähdyimme kuitenkin isoon ostoskeskukseen täydentämään lasten vaatevarastoja pieneksi jääneiden tilalle, ja tekemään jouluostoksia.

Ostosten jälkeen ajoimme pienimmän päiväunien turvin Jervis Bayhin, jossa olimme yötä. Jervis Bay on pieni kylä rannalla, joka on tunnettu kauniista rannoista ja merenalaisesta elämästä. Alueella nähdään usein esimerkiksi valaita ja delfiinejä, ja täältä tehdään paljon meriretkiä.

Jervis Bayssa on useita toinen toistaan kauniimpia valkohiekkaisia rantoja.

Meidän yhden yön pysähdykseen ei nyt ehditty sisällyttää meriretkiä, mutta rannalle suuntasimme heti saavuttuamme! Merivesi oli viileää, mutta hyvin siellä silti tarkeni uida. Pienin nautti hiekkaleikeistä.

Seuraavana päivänä jatkoimme matkaa. Nyt ensimmäinen pysähdyksemme oli Bendalong Point, jonka uimarannalla nähdään usein keihäsrauskuja, ja toivoimme näkevämme niitä nytkin. Ja siellähän niitä ui vaikka kuinka monta! Rauskut olivat uteliaita, ja uivat aivan viereen nähdäkseen, ketä veteen on tullut. Niin lähelle, että pyyhkäisivät mennessään jalkoja. Ja ne olivat valtavia! Oli upeaa nähdä nämä.

Bendalong Pointin uimaranta.
Rauskuja tulimme katsomaan, ja niitä löytyi. Ovat nämä valtavia!

Bendalongista ajoimme kaakkoisrannikolle, Begaan. Seuraavan kuukauden kotimme olisi pieni farmi Begassa, Wallagootissa. Ajaessamme pihaan koko perhe otti meidät lämpimästi vastaan. Perheen pienin, 5-vuotias, oli tehnyt hienon piirustuksen tervetulotoivotukseksi. Esikoinen taas odotti eniten, että perheessä on samanikäinen tyttö, ja he löysivätkin heti yhteisiä leikkejä. Lisäksi perheeseen kuuluu 9-vuotias, jonka kanssa mies pelaa usein jalkapalloa.

Talossa on kolme hevosta, jotka asuvat takapihan laitumella.

Pihapiiristä löytyy lampaita, jotka viettävät enemmän aikaa pitkin pihamaata kuin aitauksessaan, toisin sanoen ovat lähes aina karkuteillä. Pihalla asuu myös kanoja ja kukko, jotka kulkevat pihalla vapaana. Isommassa aitauksessa on kolme hevosta. Lisäksi lemmikkinä perheellä on kissa, pieni koira ja marsuja. Lähipelloilla asustelee iso lauma kenguruita, eilen niitä hyppi viereisellä pellolla kymmeniä.

Kenguruita näkee paljon päivittäin, sillä ne ovat päivisinkin lähipelloilla. Välillä ne tulevat ihan lähellekin.

Meillä on asuntona oma mökki talon pihassa. Mökissä on oma keittiö, vessa ja suihku, kaksi sänkyä ja iso työpöytä. Kaikki tarvittava löytyy siis sieltä, ja tilaakin on riittävästi. Täällä ostamme pääsääntöisesti omat ruuat, joten töitä teemme kaksi tuntia päivässä. Päivällisiä syömme silti usein yhdessä. Perheissä, joissa olemme saaneet majoituksen lisäksi ruuan, olemme tehneet 4 tuntia päivässä. Töihin kuuluu lähinnä puutarhanhoitoa.

Näkymä mökkimme ovesta. Lampaat olivat taas karkuteillä.

Ensimmäiset päivät ovat kuluneet nopeasti perheeseen ja lähiympäristöön tutustuessa. Begassa on asukkaita vain 5000, mutta koko alueella 35 000, joten Begasta löytyy paljon kauppoja ja isojakin tavarataloja. Kaikki tarvittava löytyy siis läheltä. Vierestä Tathran kylästä taas löytyy pitkä, valkoinen hiekkaranta, jonka aalloissa vietimme useamman hetken.

Tathran upea, kilometrien pituinen hiekkaranta.

Vartin matkan päässä toisessa suunnassa on Merimbula, pieni rantakylä, josta löytyy paljon kahviloita ja ravintoloita, muutamia kauppoja ja paljon kauniita rantoja. Täällä emme vielä uimaan ehtineet, mutta tulemme varmasti uimaan tänne vielä monta kertaa.

Merimbula on 5000 asukkaan sympaattinen rantakylä.
Jäätelöä haimme Merimbula Ice Creamerysta.

Muutaman kilometrin päässä kodistamme on Wallagoot Lake. Tulimme tänne host-perheen kanssa piknik-illalliselle. Pikninpöydästä löytyi kanaa, erilaisia salaatteja, sämpylöitä, hedelmiä sekä vihannestikkuja ja hummusta. Takakontissa mukana oli pienet kajakit, joilla isommat lapset meloivat tyynellä järvellä. Vesi oli viileää, mutta lapsia se ei haitannut, vaan he jaksoivat myös uida pitkään. Pienin leikki hiekkaleikkejä, ja aikuiset saivat nauttia ilta-auringon säteistä varpaat lämpimässä hiekassa.

Lapset melomassa Wallagoot lakella ilta-auringossa.

Auringon laskettua laitoimme lapset kotiin isien kanssa, ja äidit lähtivät saalistamaan katkarapuja. Laitoimme märkäpuvut päälle, otsalamput paikalleen ja illan pimennyttyä lähdimme haavin kanssa veteen. Koskaan en ollut edes elävää katkarapua nähnyt, mutta ne oppi äkkiä huomaamaan pimeässä kiiluvista silmistä. Useimmat piilottelivat hiekassa, mutta osa pomppi kovaa vauhtia veden pinnalla. Saalistajia oli paljon, kymmeniä ihmisiä kulki vedessä lamppuineen.

Pimeän tuloa odotellessa nautimme auringon viimeisistä säteistä, juttelimme ja joimme lasin viiniä. Ei ollut kiire mihinkään.

Pari tuntia kävelimme vyötärön syvyisessä vedessä, ja ison määrän katkarapuja saimme haaveihin. Kotiin tultua keitimme katkaravut nopeasti, ja nautimme iltapalaksi tuoreita katkarapuja. Maistuivat todella aivan erilaiselta kuin kaupan pakastealtaasta!

Katkaravut niin tuoreina kun ne voivat olla!

Loading

6 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Wau, ihan mahtavia rauskuhavaintoja. Toki myös kenguruita on aina todella mukavaa katsella. Myös katkarapujen saalistaminen kuulostaa myös erittäin hauskalta ja mikäs sen hienompaa kuin saada sen jälkeen syödäkseen tuoreita katkarapuja!

 • Eveliina / Reissukuume

  Oiii, miten paljon eläimiä olettekaan siellä päässeet bongailemaan! Noi rauskut on tosiaan valtavia 😀 Olisipa kiva itsekin päästä lillumaan niiden kanssa – kengurubongailusta puhumattakaan!

 • Ne Tammelat

  Mielettömiä eläinbongauksia! Rauskut ja kengurut erityisesti! Tosi kivalta kuulostaa tuo, että olette tehneet paikallisilla maatiloilla töitä, pääsee ihan eri tavalla sisään menoon ja meininkiin.

  • admin

   Se on ollut tosi hienoa, päästä oikeasti arkeen sisälle, ja saada samalla uusia ystäviä täältä pallon toiselta puolelta. 😊

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *