Australia,  Sydney

Museokierroksia, puistoja ja nähtävyyksiä Sydneyssä

Sydney! Australian tunnetuin kaupunki, joskaan ei enää isoin – Sydneyn väkiluku oli tänä vuonna 5,1 miljoonaa, kun Melbournen oli 5,2 miljoonaa. Monille se on kuitenkin ensimmäinen Australiasta mieleen tuleva kaupunki, ja sen omaperäisen näköinen oopperatalo tulee monille heti mieleen Australian kaupungeista puhuttaessa.

Sydneyn kuuluisa oopperatalo lautalta kuvattuna.

Saavuimme Sydneyyn junalla Melbournesta. Aamulla 6:43 lähdimme junalla Woodendistä Melbourneen, ja Melbournesta klo 8:30 kohti Sydneyä. Junamatka piti kestää 11,5 tuntia, mutta juna oli 1,5 tuntia myöhässä. Yhteensä junassa istumista kertyi siis yli 14 tuntia! Ensimmäiset 10 niistä menivät hyvinkin nopeasti lastenkin kanssa, mutta viimeiset tunnit olivat kaikille hyvin pitkiä. Valitsimme junan lennon sijaan paitsi siksi, että se oli paljon halvempi, mutta myös nähdäksemme maisemia matkalla. Maisemat olivat kuitenkin koko matkan tätä perus-australialaista maisemaa, hienoja vuoristoja tai muuta emme nähneet. Muutaman kengurun kuitenkin.

Kohta lähdetään! Juna ei ollut ihan uusinta mallia, esimerkiksi minkäänlaista puhelimen latauspaikkaa junassa ei ollut. Tämä olisi ollut ihan mukava lisä 12h matkalla. Pieni kahvio junassa oli, sieltä sai koko matkan kahvia ja pientä välipalaa. Lounas- ja päivällisaikaan kierrettiin kysymässä, kuka haluaa ostaa ruoka-annoksen, ja tilausten mukaan niitä lämmitettiin. Ruokaa ei siis saanut milloin vain. Ruokaa oli muutama erilainen vaihtoehto, mutta esimerkiksi gluteenitonta ja maidotonta ruokaa ei löytynyt (molempia erikseen kyllä).
Maisemia junamatkan varrelta.

Sydneyyn saavuimme siis myöhään illalla, ja menimme suoraan hotelliimme Glenferrie Lodgeen. Hotelli oli loistavalla paikalla, lähellä metroasemaa, vain 100 metriä lauttarannasta. Vain muutaman askelen päässä hotellin ovelta saimme myös ihailla yöllistä näkymää oopperatalolle ja Harbour Bridgelle.

Majapaikkamme Glenferrie Lodge.
Näkymä hotellin rannasta.

Glenferrie Lodgessa oli suurin osa huoneista shared bedroom, ja muutamia omalla kylpyhuoneella. Meillä oli oma kylpyhuone. Hotellin aamiaishuoneen astioita ja mikroa sai myös vapaasti käyttää, joka mahdollisti budjettimatkailijoiden edulliset valmisruokapäivälliset. Kun aamiainen kuului huoneen hintaan, ja lounaat syötiin edullisissa take away – paikoissa, ei ruokaan kulunut paljonkaan rahaa.

Lautalla Kirribillistä Circular Quayyn.

Seuraavana aamuna menimme lautalla Circular Quayyn, ja katselemaan nähtävyyksiä lähempää. Kiertelimme satama-aluetta, kävimme oopperatalolle ja ihastelimme Royal Botanic Gardenia.

Sydneyn oopperatalo. Miten se voikin näyttää kuvissa niin valkoiselta, vaikkei ole valkoinen ensinkään!
Sydney Royal Botanic Gardens.
Kauniilla ilmalla puistossa oli paljon ihmisiä. Turisteja, lenkkeilijöitä, lapsiperheitä. Puistossa oli paljon istutuksia ja kauniita vesialueita.

Puisto oli kaunis, mutta aivan iholle ja kasvoihin tulevia kärpäsiä oli todella paljon! Lapsilla alkoi olla myös jo nälkä, joten jatkoimme matkaa ostoskatujen puolelle lounaalle, esikoisen toiveiden mukaan tietysti intialaista ruokaa.

Sydneyn keskuskatuja.
Sydney hospital aivan kaupungin ytimessä.

Iltapäivällä lähdimme tutkimaan Australian museota. Museo oli ilmainen koko perheelle, joten sinne oli helppo piipahtaa. Tämä piipahdus tosin kesti neljä tuntia, sillä museossa oli niin paljon nähtävää! Historiaa, aboriginaalien näyttely, erilaisia eläimiä, dinosauruksia ja mineraaleja. Pienempi ihasteli dinosauruksia, isompi taas olisi viihtynyt tuntikausia hienoja kiviä katsellen.

Esikoinen olisi viihtynyt vaikka kuinka kauan ihastelemassa upeita kiviä ja tutkimassa mineraaleja.
Dinosaurusnäyttely oli myös hieno.

Museossa oli myös todella upea lasten puoli, jossa leikin varjolla sai kokeilla erilaisia asioita: magneetteja, palapelejä, mikroskooppeja ja taikahiekkaa, joka muutti väriä sen mukaan, miten korkealla se oli, ja josta pystyi näin rakentamaan meriä ja mantereita.

Väriä vaihtava taikahiekka innosti rakentamaan vuoria ja meriä.

Seuraavana päivän kävimme katsomassa St Mary’s katedraalia. Tämä goottilaistyylinen katedraali on rakennettu 1800-1900-lukujen taitteessa, ja se oli iso ja vaikuttava. Sen seinillä kerrottiin lukuisten taulujen avulla pääsiäisen tarina, joka kiinnosti isompaa kovasti. Tutustumisen jälkeen levähdimme hetken viereisessä Hyde Parkissa take away – kahvien ja jäätelön voimalla.

St Mary’s Cathedral.
St Mary’s Cathedral.
Archibald Memorial Fountain Hyde Parkissa.

Lapset halusivat tietenkin myös puistoihin, joten suuntasimme Tumbalong Parkiin ja Darling Quarterin leikkipuistoon. Varsinainen leikkipuisto oli iso, siellä oli paljon erilaisia kiipeilytelineitä ja liukumäkiä. Voiton vei kuitenkin iso vesileikkipuisto, jossa oli jättimäinen vesirata. Radalla oli pumppuja ja siltoja, pyöriä ja kairoja, portteja ja sulkuja.

Veden liikkeen tutkiminen leikin lomassa oli ihanaa niin isoille kuin pienillekin, ja hellepäivään vesileikit olivat tervetullut viilennys.

Koska Australian Museo oli niin hieno, halusimme ehdottomasti vielä toiseenkin museoon. Powerhouse Museum esitteli tieteen, teknologian ja liikenteen historiaa ja nykypäivää. Museossa on lisäksi erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Nyt siellä oli Absolutely Queer, joka esitteli nykyaikaista queer luovuutta, sekä erilaisia merkittäviä esineitä historiasta.

Powerhouse Museum oli pienen pojan unelmamuseo: lentokoneita, autoja, junia ja paljon kaikkea kokeiltavaa.

Täälläkin oli iso osasto omille kokeiluille. Sekä lapset että aikuiset viihtyivät täällä tehden erilaisia tieteellisiä kokeita esimerkiksi magneettien ja sähkövirran avulla. Paloautoon sai valot, kun polki riittävän kovaa, ja eräässä tuolissa sai testata omaa sähkövirtaansa. Myös erilaisia liikkumiseen liittyviä kokeita oli paljon. Tämä alue oli selvästi yhtä lailla aikuisten kuin lastenkin suosiossa, ja täälläkin kokeilujen myötä opimme monta uutta asiaa. Täällä saimme aikaa menemään monta tuntia.

Höyryveturin pääsi kokeilemaan, millaisia eri ääniä mistäkin junan toiminnosta syntyy.

Sydneyn ehdottomiin nähtävyyksiin kuului tietenkin myös Sydney Tower. Ostimme liput ennakkoon, mutta kuvat niistä olivat puhelimella, joka ei ollut mukana. Onneksi liput löytyivät myös nimellä. Täältä 309 metriä korkeasta tornista oli hienot näkymät koko kaupungin yli.

Sydney Tower.
Hienot näkymät kaupungin yli.

Esikoinen sai esittää vielä yhden toiveensa siihen, mitä Sydneyssä tehtäisiin. Hän oli nähnyt St Mary’s katedraalin vieressä uimahallin, joten sinne suuntasimme iltapäivällä maisemien katselun jälkeen. Cook + Phillip park poolissa oli iso ratauima-allas, iso lastenallas sekä pieni kuntousallas, jossa vesi oli 36 asteista. Olimme hetken lastenaltaassa, mutta vesi siellä oli varsinkin pienimmälle hieman liian viileää, joten viihdyimme parhaiten kuntoutusaltaassa monen muun lapsiperheen tavoin.

Cook + Phillip park pool.

Kaiken kaikkiaan Sydneyn keskusta-alueelta on löytynyt todella paljon katsottavaa, ja löytyisi toki vaikka kuinka paljon lisää. Hienojen kaupunkimaisemien lisäksi Sydneyssä on myös upeita rantoja, joihin aiommekin suunnata seuraavaksi, kun nyt muutamana päivänä olemme kierrelleet keskustaa. Aurinkoisia ilmoja on ainakin luvattu, joten rantakelit suosivat. ☀️

Loading

2 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Oho, enpä tiennyt, että Melbournen väkiluku on ohittanut Sydneyn! Kiva kaupunki joka tapauksessa, jossa nähtävää on paljon. Myös kaupungin lähialueilla on paljon kiinnostavaa nähtävää. Me jätettiin itse Sydney Tower väliin, ehkäpä ensi kerralla tulee käytyä myös siellä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *