Kiertoajelu Ubudin seudulla – riisiterasseja ja temppeleitä
Ubud on Balin kulttuurikeskus, kaupunki keskellä trooppisia sademetsiä. Ubud on aivan erityinen paikka, kuin toinen maailma valkohiekkaisten turistirantojen vieressä. Ubud on tunnettu käsitöistä, lukemattomista riisipelloista, temppeleistä ja vesiputouksista, ja siellä riittäisi kierrettävää vaikka kuinka monen päivän ajaksi. Me vuokrasimme auton kuskeineen päiväksi (n. 30 euroa), ja saimme valita, missä haluaisimme käydä. Päivään mahtuisi 5 lähialueen kohdetta. Mutta miten pystyä valitsemaan kaikista mahtavista kohteista?
Tegelalangin riisiterassit olivat ehdottomasti listalla, ja tänne suuntasimme ensimmäiseksi, ennenkuin paikka tulisi turisteja täyteen, ja riisiterassit liian kuumaksi oleskella. Tegelalangiin ajoi noin puoli tuntia. Sisäänpääsy maksoi 5 euroa. Paikalla oli myös upeita keinuja riisiterassien yllä, bali swing. Näihin sai ilmeisesti myös vuokrata pitkähelmaisia mekkoja, koska useilla oli samanlaisia mekkoja päällä keinussa. Ja saihan niistä nyt aivan mielettömiä kuvia! Keinu olisi maksanut n. 13 euroa, mutta jätimme välistä, koska lapsille se ei sopinut, ja jos minä olisin mennyt, olisi isompi halunnut ehdottomasti myös mukaan.
Ja ne riisiterassit! Miten kauniit, miten upeat! Kävelimme terassien välisiä polkuja alas laaksoon, ja ylös vastapäiselle rinteelle. Jo aamuyhdeksältä tunsi, miten kuumuus alkoi kasautua rinteille, joten kuskin ehdotus tästä ensimmäiseksi vierailukohteeksi oli enemmän kuin hyvä.
Seuraava vierailukohde oli Ubudin toinen must-see: Tirta Empul -hindutemppeli. Bali on uskonnollisesti erikoinen saari, sillä se on vahvasti hindulainen, maailman suurimman muslimimaan keskellä. Balilainen hindulaisuus on sekoitus paikallisia uskomuksia ja hindulaisuutta. Erityisesti palvotaan Shivaa, Vishnua ja Brahmaa. Tirta Empul on suuri temppelikompleksi ja pyhä vuoristolähde Manukayan kylässä Ubudin lähellä. Se on rakennettu noin vuonna 960, ja kuuluu aikaan, jolloin vanha balilainen valtakunta oli nousussa.
Temppelialueen puutarhojen poikki tulimme sisäänkäynnille, jossa jokainen laittoi sarongin ylleen ennen temppeliin astumista. Tirta Empul tarkoittaa pyhää vesilähdettä, ja temppeli onkin vesitemppeli, jonka kirkkaassa vuoristovedessä pyhiinvaeltajat käyvät puhdistautumassa. Temppelialue oli vaikuttava, ja sen yksityiskohtia ihaillessa kului hetki jos toinenkin, vaikkemme lähteessä puhdistautuneetkaan.
Päivän toinen temppeli oli pyhäkkö Goa Gajah, eli elefanttiluola. Se on rakennettu 800-luvulla, ja uskotaan, että luola on rakennettu meditaatiopaikaksi. Pyhäkössä on sekä hindulaisuuden että buddhalaisuuden kuvia. Temppelialueella on myös uimatemppeli, mutta se on rakennettu vasta 1950-luvulla.
Yksi Ubudin mielenkiintoisista nähtävyyksistä on myös kahviplantaasit, joilla pääsee näkemään kahvin valmistuksen alusta loppuun, ja maistelemaan erilaisia kahveja. Jätimme tämän kuitenkin väliin, ja valitsimme vierailun kahdella vesiputouksella. Näistä enemmän seuraavassa postauksessa. Päivä oli todella mielenkiintoinen, näimme ja koimme paljon upeita kohteita. Tirta Empulia lukuunottamatta kaikki vierailupaikat olivat lukuisten portaiden takana, huomenna voi olla reidet kipeät kaikesta kipuamisesta. Taaperon kanssa oli siis ehdoton olla kantoliina tai -reppu mukana, rattaiden kanssa ei olisi päässyt mihinkään, eikä sylissä olisi näissä kohteissa pystynyt kantamaan.
Majapaikkaan päästyämme pihalla hyppi muutama apina, joista lapset olivat innoissaan. Omistaja oli myös juuri kastelemassa kukkia, ja suuntasi vesiletkun innosta kiljuviin lapsiin. Mukaan leikkiin tuli myös omistajan lapsi, ja kaikki kolme hihkuivat innoissaan vesiletkun alla juostessaan. Mahtava päätös hienolle päivälle!