Australia,  Bega

Joulunodotusta Australian New South Walesissa

Joulu on enää muutaman päivän päässä, vaikkei se täällä toisella puolella maailmaa tunnukaan samalla tavalla joululta, kuin lumisessa Suomessa. Jouluvalot ja koristeet eivät tunnu sopivan auringon ja surffilautojen viereen, ainakaan kun siihen ei ole tottunut. Joulukalenterit lapsilta toki löytyy täälläkin, meidän lapsilla isommalla on suklaakalenteri, ja pienemmällä Bluey-kirjakalenteri.

Aamujen tärkeä tehtävä on joulukalenterin avaus.

Ostoskeskukset ovat pukeutuneet jouluun jo marraskuusta alkaen, mutta täällä pikkukaupungissa koristeet eivät ole niin runsaita kuin isoissa kaupungissa. Läheisen ostoskeskuksen aulassa on päivystänyt joulupukki jo kuitenkin koko joulukuun, ja maksua vastaan pääsisi kuvaan joulupukin kanssa.

Joulukuusia ja koristeita löytyy tietenkin paljon kauppakeskuksista.
Otimme varaslähdön jouluun, teimme oman sinapin ja ostimme kinkkua kaupasta. Laatikot jäävät odottamaan suomijouluja.

Joulu näkyy kaupoissa, mutta vähemmän kuin Suomessa. Joulumusiikki ei ole soinut yhdessäkään kaupassa, jossa olemme käyneet, eikä se ole soinut perheessäkään. Joulusuklaita on kaupassa vain muutamaa erilaista, ei kymmentä lavallista. Lapsetkaan eivät ole laulaneet joululauluja, eikä talosta löyty kuusta lukuunottamatta muita koristeita. Kaupungissa on muutamia taloja, joissa on yltäkylläiset jouluvalot ja – koristeet, mutta suurimmassa osassa ei pihalla näy joulu. Muutenkin Australia tuntuu valmistautuvan enemmän kesään ja retkeilykauteen, kuin jouluun.

Uima-allas on kovassa käytössä lämpiminä päivinä. Näin suomalaisen näkökulmasta ei niin kovin jouluista.
Perheen koira joulutunnelmissa.

Ennen koulujen kesäloman alkua saimme esikoisen kanssa olla muutaman päivän paikallisessa koulussa, tällä kertaa Began Steinerkoulussa. Esikoinen pääsi mukaan kaikkeen arkiseen opiskeluun, kuten ranskantunnille, kuvikseen, kirjastokäynnille ja musiikintunnille, mutta myös lukuvuoden päättymisen erilaisiin touhuihin, kuten luokkahuoneen muuttoon. Esikoinen otettiin todella hyvin kaikkeen mukaan, vaikkei niin hyvin englantia puhukaan. Luokassa oli 23 oppilasta, ja suurin osa otti innoissaan uutta oppilasta kaikkeen mukaan. Välillä hän oli ihan pää pyörällä, kun joka puolelta huudettiin hänen nimeä ja pyydettiin viereen istumaan evästauolla ja aamupiirissä.

Lukemaan oppimisen tärkeyttä.
Koulussa askartelemassa joulutähtiä.

Steinerkoulu on monelta osin lähempänä Suomen kouluja kuin katolinen koulu, jossa aiemmin kävimme. Koulupukuja ei ole, sääntölista on huomattavasti katolista koulua lyhyempi. Opettajia puhuteltiin etunimellä, kun taas katolisessa koulussa Mrs Smith tms. Omat eväät täälläkin toki oppilailla oli mukana. Steinerkoulun ollessa kyseessä musiikki, piirtäminen ja muut taideaineet painottuivat, ja tunneilla laulettiin ja piirrettiin paljon.

Mumbulla Steiner School.
Koulun kirjastosta löytyi hyllymetreittäin eri aihealueiden kirjoja, ja niitä myös lainattiin paljon.
Oppilaiden taidetta esillä.

Perjantaina lukuvuosi päättyi kevätjuhlaan. Tunnin kestävässä juhlassa oli muutamia luokkien esityksiä, lisäksi ala-asteen päättäviä kutosia muistettiin monin sanoin ja esityksin. Kutosilla oli myös valkoiset t-paidat, joihin juhlan jälkeen toisen oppilaat ja opettajat kirjoittivat nimmareita ja toivotuksia elämän varrelle. Juhlan jälkeen koko koulu vanhempineen jäi pariksi tunniksi koulun pihalle piknikille. Kaikilla oli mukana iso korillinen piknikeväitä, lapset leikkivät vielä yhdessä ennen pitkää kesälomaa, ja vanhemmat vaihtoivat rauhassa kuulumisia. Kaikkineen ihana, kaikki huomioiva ja hieno kevätjuhla, jonka yhteinen rento piknik kruunasi.

Kevätjuhlan lopuksi laulettiin myös muutama joululaulu.
Täällä tuntuvat olevan suosiossa nämä laulut, missä sama säkeistö toistuu lukemattomia kertoja pienillä lisäyksillä. Tarttuvia ne ainakin ovat.

Koska kevätjuhla ja joulujuhla vietetään samaan aikaan, joulu ei kauheasti juhlassa näkynyt. Lopuksi laulettiin yhdessä muutama joululaulu. Myös viimeisen viikon aikana koulussa joulu näkyi huomattavasti Suomea vähemmän, enemmän valmistauduttiin kesälomalle. Pari joulukoristetta kuitenkin askarreltiin. Rannat, retkeily ja uima-altaat tuntuivat olevan enemmän mielessä, ja edessä siintävä kuuden viikon kesäloma.

Tällaiset joulutähdet ehti esikoinen koulussa tehdä.

Nyt perhe, jossa asumme, lähti viikoksi joulunviettoon toiselle puolelle maata. Me olemme joulun ajan huolehtimassa farmista. Joulupäivänä saamme vieraaksi täällä tutuksi tulleen perheen, jonka kanssa grillaamme yhteisen jouluaterian – ihan jotain muuta kun kinkkua ja laatikoita. Toivottavasti myös joulupäivänä löytyy kuusen alta lahjoja, täällähän ne ilmestyvät yöllä, eikä pukki tuo niitä aattona. 🎅

Kuusi odottaa olohuoneessa, ilmestyykö sen alle lahjoja jouluyönä.

Miten sinä vietät joulua tänä vuonna? Oletko viettänyt joulua muualla kuin Suomessa, ja miten se erosi suomalaisesta joulusta?

Loading

4 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Joo, joulu ei Australiassa tosiaan kovinkaan voimallisesti näkynyt, kun siellä jouluna olimme. Eikä sä nykynyt jokusia vuosia sitten Chilessäkään, joskin olimme joulun ajan Torres del Painen kansaliispuistossa. Lähinnä ihmiset toivottelivat toisilleen hyvää joulua, mutta siinä se pitkälti sitten olikin.

  • Aila ja Juha

    Olipa mielenkiintoista lukea varsinkin tuosta jouluun valmistautumisesta koulussa. Jos me olisimme siellä, haluaisimme ilman muuta olla mukana katsomassa, mitä siellä tehdään. Suomessa yhdistetään niin voimakkaasti talvi ja joulu toisiinsa, että ymmärrän hyvin, miten vierasta joulukoristeet kesässä ovat. Me olemme kokeneet jouluun valmistautumista jonkin verran Espanjan Aurinkorannikolla, siellä olemme laulelleet suomalaisiakin joululauluja seurakunnan ja muiden tilaisuuksissa, mutta myös tutustuneet Espanjan kulttuuriin esim jouluvalojen ja seimien kautta. Ne ovat siellä paljon voimakkaampia kuin Suomessa. Seimet toki meidänkin mielestä liittyvät jouluun, mutta Espanjan jouluvalot ovat meille enemmän showta kuin jouluun valmistautumista. Eri maiden kulttuureihin ja tapoihin on kyllä kiva tutustua. Ja myös ruokaperinteisiin. Espanjassa on omat jouukarkit ja leipomotuotteet. Aila

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *