Australia,  Bega

Joulu Australiassa tulvien keskellä

Australian joulu on yleensä kuuma ja aurinkoinen, ja aikaa vietetään paljon rannoilla. Jouluaatto vietetään rannalla yhdessä perheen kanssa, ja usein iso osa joulupäivästäkin. Tänä vuonna sen sijaan on satanut ja ukkostanut. Sateita tuli jo ennen joulua, mutta isoimmat sateet alkoivat jouluaattona.

Taajamien ulkopuolella ei usein ole postilaatikoita, vaikkei matka keskustaan olisikaan kovin pitkä. Posti haetaan mail boxeista postin ulkopuolelta. Eräänä päivänä laatikosta paljastui yllätys: kortti isovanhemmilta!

Aatonaattona Began Golfklubin pihalla järjestettiin jouluinen pikniktapahtuma. Joululaulut soivat, esiintyjiä oli useita. Piknikviltit valtasivat pihan, paikalla oli paljon perheitä. Eväslaukuista paljastui mitä parempia piknikeväitä, ja tietenkin olutta. Meidän eväskoriin oli pakattu tortilla-ainekset, joka olikin aivan loistava piknikruoka, kun täytteet oli pilkottu valmiiksi.

Tortillaa kasaamassa. Piknikruoka maistui aurinkoisella golfklubilla.

Tapahtuma kesti kaksi tuntia, ja esiintyjät vaihtuivat välillä. Golfklubi oli auki, ja sisältä sai myös ostettua juomia ja ruokaa, tosin jonot olivat pitkät. Askartelupisteellä lapset saivat askarrella itselleen oman joulukoristeen. Tapahtuman lopuksi itse joulupukki ajoi pihaan hienolla autolla, ja toi kaikille lapsille jäätelön, karkkia ja pikkuauton.

Nurmikoilla oli tilaa juosta, ja aika kului lapsillakin nopeasti.
Lasten ilo oli ylimmillään, kun joulupukki kaarsi pihaan.

Joulua täällä vietetään joulupäivänä. Pukki tuo lahjat jouluyönä, ja ne odottavat kuusen alla tai joulusukassa aamulla. Jouluaatto on täällä vain tavallinen päivä, rantoja ja viimeisiä jouluvalmisteluja varten. Tapaninpäivänä, Boxing dayna, on taas perinteisesti isoja urheilutapahtumia. Joulunvietto täällä siis kestää vain joulupäivän, toisin kuin Suomessa, jossa kaikki kolme päivää ovat usein pyhitettyjä läheisille ja jouluruualle.

Jouluruokaostoksimls Woolworthsissa. Ruokaa, herkkuja sekä joulupöytään kuuluvia Bon Boneja: näitä vedetään kaverin kanssa, ja sisältä paljastuu yllätys, sekä vitsi. Yllätyksen saa se, jolle jää isompi osa käteen.
Jouluaaton herkkuateriana oli sushia.

Esikoinen odotti kovasti joulupukin tuloa, ja oli kovin jännittynyt erilaisesta joulunvietosta. Hän suunnitteli huolella, mitä santalle ja poroille jätetään eväiksi jouluyönä. Hän kirjoitti kaikille hienot laput, varmuuden vuoksi englanniksi, jos paikallinen pukki ei Suomea osaisikaan, vaikka joulupukki puhuukin kai kaikkia maailman kieliä. Jouluyönä hän heräsi puoliltaöin, kuunteli ääniä ulkoa ja sanoi kuulleensa askelia – Santa is here!

Joulupukille esikoinen jätti odottamaan riisikakkuja, suklaakeksejä ja mansikoita, sekä porolle porkkanoita.

Ja todellakin, aamulla kuusen alle oli ilmestynyt kasa lahjoja, ja kaikki herkut olivat kadonneet parempiin suihin. Etukäteen oli tiedossa, ettei tänne voi tulla isoja paketteja, koska emme saa niitä vietyä kotiin. Paketeista löytyi silti ihania lahjoja, sekä kovasti toivottuja, että iloisia yllätyksiä. Lisäksi kuusen alta löytyi muutama lahjakortti Suomeen käytettäväksi, esimerkiksi ratsastuslahjakortti ja lahjakortti Särkänniemeen.

Aamulla kuusen alla odotti iso kasa paketteja. Vaikka laukkuihin ei paljon mahdu mukaan kannettavaksi, löytyi paketista molemmille mieluisia lahjoja.

Ystäväperheen piti tulla tänne joulupäivälliselle, mutta koska rankkasateet alkoivat jouluaattona, vaihtui suunnitelma aamukahveihin. Ystäväperheen talon viereinen joki oli jo ääriään myötä täynnä, ja kun iltapäiväksi oli luvattu niin paljon sateita, eivät he olisi päässeet enää kotiinsa tulvavesien läpi. Aamukahvin herkkuihin kuului ehdottomasti tuoreita mangoja, sillä ne kuuluvat aika Australian jouluun. Lisäksi pöydästä löytyi kakkuja ja piparkakkuja. Aikuisten jutellessa lapset saivat uida altaassa, kun ilma oli vielä aurinkoinen.

Mangot kuuluvat ehdottomasti australialaisen jouluun! Ja kuinka hyviä ne ovatkaan.
Joulupäivän aamuna aurinkokin pilkahteli, ja lapset ehtivät uimaan.

Jouluaterian söimme siis oman perheen kesken, sillä farmiperheemme oli joulun pyhät sukuloimassa, ja me olimme talovahteina. Joulupöydästä löytyi muun muassa luomukinkkua, perunasalaattia ja grilliherkkuja. Suomalaista sinappia piti täälläkin tehdä kinkun kylkeen. Eläimet saivat tietysti myös omat jouluherkut.

Jouluaterialla pöydästä löytyi grilliherkkuja, luomukinkkua, perunasalaattia ja tuoreita kasviksia.
Hevosetkin saivat jouluherkuiksi porkkanoita.
Lampaat rakastivat omia jouluherkkujaan, lampaiden raksuja.

Joulupäivänä sateet jatkuivat iltapäivällä rankkasateilla ja ukkosilla, ja kestivät koko illan ja yön. Seuraavaan vuorokauteen mahtui 7 ukkosmyrskyä, ja sadetta tuli vuorokauden aikana 150 ml. Kun näitä vuorokausia oli useampia peräkkäin, sadetta saatiin muutaman päivän aikana lähes yhtä paljon, kuin Suomessa koko vuonna.

Sadepäivänä aika kului hyvin pelaamalla joulupukin tuomaa Monopolyn Australia-versiota.

Näiden sateiden jälkeen ei ollut ihme, että tapaninpäivän aamuna tulvat olivat vallanneet alueen. Began joen pinta nousi joulunpyhien aikana monta metriä. Pienet joet kasvoivat valtaviksi, ja monia teitä oli suljettu. Ystäväperheen tie tulvi oletusten mukaisesti niin, että he eivät päässeet kotoaan moneen päivään. Pahimmillaan on kestänyt kaksi viikkoa, etteivät he ole päässeet kotoaan mihinkään.

Farmin vieressä kulkee normaalisti pieni joki. Sateiden myötä joki tulvi reilusti, ja peitti puutkin alleen.

Mekin lähdimme kaupoille. Toiseen suuntaan tie päättyi hyvin nopeasti tulvavesiin. Käänsimme auton ympäri, ja lähdimme toista kautta. Sekin tie oli suljettu, sillä tiellä oli monta kymmentä lehmää, ja isäntä ajamassa niitä toiseen aitaukseen tulvan valtaamasta aitauksesta. Myöhemmin yritimme uudestaan, ja toista kautta pääsimme kiertämään isommalle tielle. Jonkun matkaa ajettuemme sekin oli tulvavesien vallassa, ja jouduimme kiertämään isomman lenkin päästäksemme kaupunkiin. Tie, johon päädyimme, oli huonokuntoinen ja todella mutkainen hiekkatie, mutta maisemat olivat kauniita.

Tie farmilta kaupoille oli monin paikoin tulvan vallassa.
Toista kautta kaupunkiin ajaessa tien oli vallannut lehmälauma.
Begassa joen pinta oli noussut useita metrejä, ja tulvinut monessa paikassa tielle.

Parin päivän päästä aurinko tuli taas esiin, ja pääsimme lähtemään rannalle. Oman altaamme oli myös tulvinut ja veden laatu kärsinyt, joten se vaati parin päivän puhdistustoimia ennen uintia. Aika moni muu oli ajatellut samaa auringon päästyä viimein esille.

Parin päivän myrskyjen jälkeen pääsimme viimein rannalle, yhdessä monen muun kanssa. Pilvet olivat edelleen uhkaavan tummia, ja myöhemmin saatiinkin lisää sateita.
Joulun jälkeen saimme todistaa syntymän ihmettä, kun saimme katsella pienten tipujen kuoriutuvan munistaan.
Vastasyntynyt tipu ei tosiaankaan näytä suloiselta keltaiselta pörröpäältä, vaan lähinnä märältä, höyhenpeitteiseltä dinosauruksen poikaselta.

Australian joulu oli todella erilainen Suomeen verrattuna. Joulu oli paljon enemmän vain päivä muiden joukossa, ja nyt jouluiset rannatkin jäivät kokematta. Hienoa oli kuitenkin saada viettää tämä todella erilainen joulu toisella puolella maailmaa!

Loading

3 kommenttia

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *